Ш к о л о в а њ е

skolovanje

Диплома Више војне академије,1953 год

skolovanje

Диплома Више војне академије, 1953 год

skolovanje

Ђак пилот, Мостар 1931 год.

skolovanje

Питомац краљевске подофицирске школе, 1927 год, Београд


Ш к о л о в а њ е

Приликом читања Животног пута Петра Војиновића, који је иначе он лично написао 1947 године, примећује се и не може се одолети утиску, да је код њега веома присутна жеља за образовањем и школовањем.
Његово стрeмљење ка даљем школовању, усавршавању, напредовању, делује као покретачки мотор који га води у висине,..... Занимљиво је, а и познато, да различита занимања и животни позиви, захтевају различиту дужину школовања. Тако да неко, заврши школу и никада више не долази у додир са даљим образовањем, док друга занимања захтевају школовања која трају и до 20 година, а понекад и до пензионисања!
Петров животни пут, од родитељског дома па кроз целу војничку каријеру је дефинисан и околностима које су га окруживале! У складу са тим је изгледао његов профил школовања и образовања!
Дакле, 1916 године са 7 животних лета Петар уписује Основну школу, коју након 4 године завршава. Даљег школовања у селу Слатина нема!
Тадашње власти, нису благонаклоно гледале на даља школовања сељачке деце!
Али, нова прилика се рађа. Подофицирска школа. 01. Маја 1927. Године, Петар путује за Београд и уписује Прву пешадијску подофицирску школу „Краља Александра Првог“, коју завршава 02. Маја 1929.
Следећи Петров план је да се припреми за полагање приватне гимназије, за време службовања у Сарајеву при школи за резервне официре. Међутим, јавља се нови изазов, од марта до октобра 1931. Године Пилотски курс у Мостару. После 60-так летова и два удеса, опредељење је ипак пешадија, ту је сигурније!
Тако долазимо до 25. Марта 1936. Године, Београд, када Петар успешно полаже за активног пешадијског потпоручника.
Потом, 01. Октобра 1940. Године Петар је поручник.
Светски рат је ту, и 1942. У Бихаћу Петар завршава Виши партијски курс при Врховном штабу, нове војске!
После завршеног рата, од 01. Септембра 1951. – 31. Августа 1953. Петар дипломира Вишу војну академију. Таква врста школе у цивилном друштву има ниво доктората, дакле Дипломирани Доктор пешадијских војних наука!
Важно је рећи, да је Петар и на бојном пољу потврдио своју Диплому Доктора Ратних наука!
Петар је успео, дечачке жеље и снове је остварио!
Испит пред Отаџбином, је такођер положен са оценом Родољуб!

Петар Војиновић је своје школовање и образовање заокружио!

pocetak